Wat zijn de kenmerken van Nepalees eten?

De Nepalese keuken kent veel invloeden uit het naburige India en Tibet, en is erg gevarieerd. Nepalees eten is vaak vegetarisch, de koe is net als in India een heilig dier, en staat daarom dus niet op het menu. De bewoners van de Kathmandu vallei zijn wel gek op vlees, vooral op geit en waterbuffel. ‘Dal Bhaat Tarkari’ (rijst met een linzensoep en curry met groenten) is een van de nationale gerechten. Het is spot goedkoop en vult goed. Zowel dit gerecht als andere curry gerechten worden vaak vergezeld van een plat broodje, wat men ‘chapati’ noemt. Op een feest serveert men gegarandeerd rijst die op smaak gebracht is met kurkuma en komijn, ‘Pulao’. De Tibetaanse invloed op Nepalees eten zien we ook terug in momo. Dit zijn deegballetjes, die gevuld worden met vlees of groenten, en daarna gestoomd of gebakken worden. Als voorgerecht wordt soms gegrild vlees gegeten dat stevig gekruid wordt, dit heet ‘Choyla’. Bij je maaltijd mag natuurlijk een heerlijk kopje chai thee niet ontbreken. Deze kruidige thee wordt gekookt met melk en stevig gezoet. Wie liever een fris drankje heeft, kan kiezen voor een ‘lassi’, een soort van smoothie met fruit en yoghurt. Wil je al dat lekkers ook eens proeven, zonder helemaal naar Nepal te reizen? Dan kun je zeker en vast een heerlijk Nepalees restaurant vinden in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld Sherpa Restaurant, Ashoka Restaurant of Himalayan Kitchen.

(Visited 210 times, 1 visits today)